Musikevents och ekonomi

Musikindustrin i helhet har fortsatt att växa år efter år i Sverige, med en intäktsökning på över 60 procent mellan 2009 och 2017. Året 2017 drog hela musikindustrin in 10,7 miljarder kronor i intäkter, och trender visar på att det inte kommer att avta. Stora delar av intäkterna kommer från musikevents såsom festivaler och konserter, men även upphovsrättsliga intäkter och inspelad musik står för en andel.

Festivaler

År 1946 arrangerades festivalen Musik i Kullabygden med klassisk musik för byn, och från den ödmjuka startpunkten har Sverige haft en snabbt växande scen för musikfestivaler runt om i landet. Idag uppskattas det att branschen för musikfestivaler omsätter miljarder kronor varje år. Trenden för musikfestivaler har gått från traditionella campingfestivaler där folk sover i tält utomhus till stora stadsevent på arenor och särskilt byggda festivalområden.

Ett av de starkaste tillskotten till festivalscenen är Way Out West som arrangerats sedan 2007. Numera har festivalen uppemot 35 000 besökare varje dag den pågår, och omsatte 2017 317 miljoner kronor, med en vinst på flera miljoner. Däremot har det gått värre för traditionella musikfestivaler. Hultsfredsfestivalen till exempel, som grundades 1982, har inte utvecklats med tiden och 2010 gick organisatören i konkurs och lade ner festivalen.

Konserter

Konserter är nog det vanligaste sättet för fans av ett band att få uppleva musiken de älskar live och visa uppskattning till arrangören och bandet samtidigt. Det har i några år cirkulerat en myt om att konsertscenen är död, men siffror från föregående år visar att detta inte alls är fallet. Av hela musikbranschens intäkter står konserter konsekvent för över hälften av siffrorna år efter år.

Sverige bjuder in världsledande stjärnor och band som lockar till sig hundratusentals fans årligen. Bland de största konserterna som är planerade för 2019 inkluderar Bob Dylan, Nicki Minaj och Backstreet Boys. För Nicki Minaj betalar fans mellan 550 och 810 kronor per biljett, och med en publik på flera tiotusentals individer kan du förstå hur mycket pengar det handlar om.

Musikhjälpen

Ett årligt musikevenemang (https://www.radiohjalpen.se/musikhjalpen) som arrangeras i Stockholm är “Musikhjälpen”. Musikhjälpen är en pengainsamling där tre programledare för radio stängs in i ett hus, den så kallade “Glasburen”, där de i sex dygn sänder radio och tv live. Under programmets gång kan lyssnare och tittare skänka pengar och samtidigt önska låtar som programledare spelar. Formatet är taget från det nederländska programmet “Serious Request”.

År 2018 var temat för Musikhjälpen “Alla har rätt att funka olika” och insamlingen gick till att hjälpa personer med funktionsnedsättningar i fattiga länder. Den mest önskade låten detta år var Lady Gaga’s “Shallow”. Under evenemanget samlades det in över femtio miljoner kronor på bara sex dygn. Det mest lyckade året var dock år 2017 då det samlades in över 74 miljoner. Om du känner ett starkt behov av att bidra med pengar men inte riktigt har råd så kan du alltid ta ett privatlån upp till 600 000 kr hos någon låneförmedlare som sambla.se, advisa.se eller lendify.se. Där kan du jämföra räntor och se betyg på olika låneförmedlare.

Framtiden

Med den enorma tillväxt som musikindustrin ser är det flera experter som uttrycker åsikten att det kan vara väl värt att investera i den svenska musikbranschen redan nu. Nya artister har aldrig haft det lika lätt för sig att bli upptäckta världen över via sociala medier och självutgivning. Om siffrorna håller i sig kommer den svenska musikindustrin att omsätta över 13 miljarder kronor år 2019.