Konstevents i Sverige

Likt andra kreativa uttrycksformer såsom litteratur och foto agerar konsten ofta som ett gensvar på samhällets ständiga förändringar, något som årets konstevenemang i Sverige märkbart bekräftar. Klimatförändring, sociala medier, artificiell intelligens, existentiella frågor och konstens roll i samhället står högt bland heta teman 2019. Höstens utställningar som utropar sammanflätningen mellan konst och samhälle finner du i bland annat Örebro, Göteborg, Stockholm och Värmland.

Stadsvandra i Örebro under OpenART

OpenART är Skandinaviens största konstutställning som lyfter samtidskonsten och förglömmer det traditionella. Vartannat år bjuds både internationella och lokala konstnärer, etablerade som nykomlingar, till att ställa ut sin konst runt om på stadens gator, torg och parker. Utställningen löper från juni till september och erbjuder aktiviteter för alla åldrar. Välj en guidad tur eller beskåda konsten på egen hand runt om Örebro.

I årets upplaga av OpenART möter vi inte mindre än 60 olika konstnärer, som representerar hela 19 olika nationaliteter. Tillsammans ställer de ut över 80 olika konstverk i Örebros stadskärna och här sammanflätas konsten från utställningen med stadens arkitektur i en nästintill magisk symbios. För den som uppskattar konsten, i alla dess former, är OpenART ett event som verkligen inte får missas.

Se samhällets utveckling i Göteborg

På Göteborgs stadsmuseum går det just nu att se utställningen ’Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle’. Det är inte bara av en gedigen samling bilder från 1973 fram tills idag, utan även en gripande skildring historier och självbilder av de människor som porträtteras i utställningen. Bilderna skildrar livet för arbetare på Volvo i Torslanda och olika livsöden för individer boende på Hammarkullen.

Mellan 1973 och 2013 dokumenterade fotografen Jens S Jensen olika människors livsöden på Hammarkullen och via dessa bilder stärktes hans renommé även internationellt. Det är dessa bilder vi nu får ta del av i Göteborg, tillsammans med bilder av Annika von Hausswolff, som även hon ville fortsätta Jensens gedigna arbete, fast med en nutida twist. Detta är en intressant skildring av ett samhälle i stadig förändring.

Framtiden börjar här

Den som är intresserad av vad framtiden kan ha i sitt sköte får inte missa utställningen ’Framtiden börjar här’, som just nu kan upplevas i Stockholm. Utställningen kommer ursprungligen från det, bland konstintresserade, mycket välkända V&A i London och visas på populära ArkDes i Stockholm. Mycket av det som finns i utställningen kan liknas vid science fiction men är faktiskt saker som vi använder oss av redan idag.

Bland annat hittas här bilder från ”Domedagsvalvet” på Svalbard, som innehåller hela världens fröreserv i händelse av en omfattande naturkatastrof eller apokalyps. Det går även att även se artificiella muskler, som hjälper äldre att få styrka, kryopreservering, vilket fryser ner och bevarar våra kroppar samt mycket annat. Utställningen åtföljs av en rad etiska och hypotetiska frågor kring hur dessa uppfinningar kan påverka oss människor, både idag och i framtiden.

Okonventionellt i Värmland

I en liten bruksort i vackra Värmland, vid namn Deje, finner vi en nedlagd kraftstation som idag agerar konsthall. Det är kallt, rått och oerhört vackert och arenan, som går under namnet ’Gamla Kraftstationen’ påminner ständigt invånarna på orten om deras ursprung. Konsthallen skildrar ett samhälle i förändring, där alla får plats och ingen får censureras och de olika utställningarna väcker känslor, både av igenkänning och av reflektion