Vasaloppet – inte bara ett lopp
De flesta har nog hört talats om Vasaloppet. Direkt förs tanken till nio mil på skidor mellan Sälen och Mora. Och det är helt rätt. En del av Vasaloppet är just detta skidlopp, men idag består Vasaloppet av mycket mer. Det finns en mängd olika sätt att ta sig de nio milen på, inte bara på skidor. Här kommer därför några ord om Vasaloppet i dess olika former.
Vasaloppet på skidor
Det ursprungliga arrangemanget av Vasaloppet är nio mil på skidor, från Sälen till Mora. Denna sträcka utgår från den som Gustav Vasa sägs ha åkt när han flydde från Danskarna. Huruvida han faktiskt åkte skidor är lite omdiskuterat men på grund av den resa han gjorde valde man att starta Vasaloppet. År 1922 genomfördes den första upplagan. På den tiden kunde man glömma färdiga spår. Den som låg först fick spåra själv. Sedan dess har loppet utvecklats ordentligt till att faktiskt idag räknas som världens största skidlopp. Och nuförtiden spåras det ordentligt. Det är faktiskt så att bara på det så kallade startgärdet som är ca en kilometer långt, finns spår med en sammanlagd längd av nio mil. Detta säger något om det enorma arrangemang och engagemang som loppet innebär idag.
Idag behöver man inte heller åka nio mil för att åka Vasaloppet. Det finns en mängd andra discipliner och distanser som tjejvasan och kortvasan som är 3 mil och Halvvasan som är 45 km. På så vis är Vasaloppet idag öppet för fler och fler vågar ta sig an utmaningen. Saker som kan vara bra att tänka på när man åker något av dessa lopp är såklart att se till att utrustningen är i gott skick, att skidorna är vallade, samt att man har en träningsbakgrund som matchar den distans man väljer att åka. Många väljer att genomföra träningen på rullskidor, då snöbristen i landet ofta är påträngande, speciellt i de södra delarna. Detta sliter mycket på axlar och armbågar på grund av den hårda asfalten. Får du ont så vänta inte utan undersök din smärtande armbåge hos idrottsskadespecialisterna.se direkt, så att skadan inte blir värre.
Ultravasan – inget för veklingar
Vasaloppet går som sagt inte bara att genomföra på skidor. Idag finns även möjligheten att springa hela distansen. Detta är såklart en rejäl utmaning, då distansen är ungefär som ett dubbelt maraton plus lite till. För att genomföra detta lopp, som hålls på sommaren, krävs det att du har tränat ordentligt. Du behöver ha samlat på dig många mil i benen och åtminstone ha testat att springa halva distansen på träning eller tävling tidigare. Annars är risken stor att du tvingas bryta.
Cykelvasan
Kanske det lättaste och snabbaste sättet att ta sig de nio milen från Sälen till Mora är på cykel. Idag finns Cykelvasan som genomförs på Mountainbike. Banan är platt och lätt och ger en oerhört fin naturupplevelse. Innan du tar dig an denna utmaning bör du såklart ha cyklat en del i skog och på stig, det är inte alltid så lätt som det ser ut.